NaslovnicaVijestiŠibenikŠibenčani su danas uživali u jelima od lokalnih namirnica
GuštAjmo lokalno

Šibenčani su danas uživali u jelima od lokalnih namirnica

Novo gastro događanje „GuštAjmo lokalno” u sklopu projekta „Ajmo lokalno” koji okuplja proizvođače hrane i povezuje ih izravno s potrošačima, b ez posrednika, održano je danas u Šibeniku, na travnju ispred šibenske katedrale. Okupilo se desetak proizvođača – vina, rakije, ukiseljenih kapara i ljutike, kozmetičkih preparata, povrća, mliječnih proizvoda, a poznati chefovi Dino Bebić i Bartol Stegić pripremili su inovativna jela od lokalnih namirnica.

Riječ je o projektu Šibensko-kninske županije kojim se žele uspostaviti kratki lanci opskrbe koji povezuju povezuju poljoprivrednike, male proizvođače hrane, restorane i lokalnu zajednicu. Cilj projekta je očuvanje tradicije, poticanje održive poljoprivrede i pripreme sezonskih jela od lokalnih namirnica. To je prva takva županijska mreža u Hrvatskoj.

Taj je projekt pokrenula Iris Ukić Kotarac dok je bila podžupanica, u suradnji s dr.sc. Irenom Ateljević stručnjakinjom za održivi i regenerativni turizam i razvoj općenito koja je radila u cijelom svijetu. Otvarajući danas tu manifestaciju šibensko – kninski župan Paško Rakić zahvalio je Iris Ukić Kotarac na tome.

– Želimo domaće zdrave namirnice, domaće kuhare i da najprije lokalno stanovništvo osvijesti značaj toga, a onda to unesemo u turizam. Ovim želimo osnažiti i ruralne dijelove naše Županije da naše građane usmjerimo prema onima koji proizvode lokalnu hranu i prema našim ugostiteljima koji te namirnice koriste umjesto da konzumiramo instant hranu. Ovo je priča koja će još dugo trajati i koju ćemo morati nadograđivati, ja u svom mandatu i oni koji dođu poslije mene. Sve ono što je napravila unutrašnjost Istre možemo i mi jer imamo i ljude i znanje, a na nama u županiji je da stanemo iza svakog pojedinca koji ima svoju poduzetničku priču – istaknuo je župan Rakić.

NAJNOVIJE
- Oglas -
- Oglas -