NaslovnicaVijestiAktualnoProjekt „Gastro patrola“, provjerite učeničke recenzije poznatog šibenskog restorana
Učenici 2.F razreda TUŠ, s nastavnicom kuharstva Biserke Šmit

Projekt „Gastro patrola“, provjerite učeničke recenzije poznatog šibenskog restorana

Turističko-ugostiteljska škola Šibenik u ovoj školskoj godini provodi projekt „Gastro patrola“ s ciljem razvijanja kritičkog mišljenja učenika/ca i vještina pisanja kroz analizu i opis pripremljenih jela u ugostiteljskim objektima, odnosno pisanjem gastronomskih recenzija lokalnih ugostiteljskih objekata. Time se učenike potiče na promišljanje i izražavanje mišljenja i dojmova o hrani te se unaprjeđuju strukovne vještine ocjenjivanjem sastavnica pojedinog gastronomskog iskustva. U prvom posjetu poznatom šibenskom ugostiteljskom objektu bili su učenici 2.F razreda, u pratnji nastavnice kuharstva Biserke Šmit. Degustirali su crni rižot od sipe, salatu od hobotnice, teleće pečenje i bakalar, a ocjenjivali prema izgledu, okusu i teksturi, uz formiranje konačne brojčane ocjene za svako pojedino jelo.

Evo njihovih recenzija:

Restoran je poznat po tradicionalnoj domaćoj kuhinji s jelima koja se pripremaju na način kako se to radi već generacijama. Jelovnik se mijenja svakodnevno. Ambijent je topao i obiteljski. Danas smo naručili Crni rižot od sipe, Hobotnicu na salatu, Teleće pečenje s pečenim krumpirom i pečenim povrćem i bakalar s krumpirima.

Crni rižot od sipe

Izgled– jelo je lijepo prezentirano,. Crna boja rižota daje autentičan izgled. Servirano uredno.

Okus – Rižot je bogatog i uravnoteženog okusa . Okus sipe i crnila je dominantan ali je dobro usklađen s ostalim sastojcima. Osjeti se lagana slanost i blaga nota vina, što dodatno obogaćuje okus.

Tekstura – Riža je al dente, kremasta, kako i treba biti . Komadići sipe su mekani.

Ocjena : 5

Hobotnica na salatu

Izgled – jelo izgleda privlačno , prezentirano lijepo, hobotnica pravilno narezana, boje su na tanjuru usklađene

Miris – Ugodan s naglašenim aromama maslinovog ulja i svježeg peršina

Okus – hobotnica je mekana i  dobro termički obrađena. Međutim u jelu se osjeti da je dodano previše ulja što prekriva okus ostalih sastojaka i svježinu hobotnice. Manje ulja poboljšalo bi ravnotežu okusa  i salata bi bila osvježavajuća i laganija.

Tekstura – hobotnica je dobro skuhana, nije žilava. Količina ulja nije pravilno dozirana. Potrebno je posvetiti više pažnje balansu začina kako okus jela ne bi bio narušen.

Ocjena : 4

Bakalar s krumpirima

Izgled – Jelo nije vizualno privlačno. Nema dekoracije, djeluje jednostavno.

Miris – Blagi miris ribe

Okus – Okus jela je uravnotežen ali prevladava kiselost od rajčica. Kiseli tonovi nadjačavaju ostale okuse.

Tekstura – Krumpir mekan, ali ne prekuhan. Bakalar čvrst ne raspada se. Jelo je malo jušnije.

Ocjena : 3

Teleće pečenje , pečeni krumpir , pečeno povrće

Izgled – Meso i krumpir izgledaju odlično, ali povrće narušava ukupni vizualni dojam, paprika je servirana cijela i neočišćena, tikvica prepečena i gotovo se raspada.

Miris – ugodan s naglaskom na pečeno meso i krumpir.

Okus – teleće pečenje izvrsno , mekano, sočno dobro začinjeno. Pečeni krumpir hrskav izvana, mekan iznutra. Tikvica je skoro konzistencije pirea, paprika neočišćena od sjemenki i kožice

Tekstura – Meso i krumpir odlične teksture, povrću posvećeno nedovoljno pažnje.

Ocjena : 4

FOTO TUŠ

NAJNOVIJE
- Oglas -
- Oglas -